
Een tentoonstelling van 2 juni tot en met 19 juni
Flic Story, Le Gang, Peur sur la ville… Het is in de schaduw van deze iconische misdaadromans dat Dave Decat opnieuw hulde brengt aan het stedelijke boevenrijk van weleer.
Na de Apaches, de Hamburgse onderwereld en de straatvechters, gaat de Brusselse illustrator deze keer de confrontatie aan met het kleurrijke universum van de gangsters van de seventies.
Dave Decat verkent uitsluitend het spectaculaire formaat van de filmposter en brengt ons ook naar de grootste Franse posterontwerper: René Ferracci.
Ferracci drukte zijn stempel op productieve realisaties, die onder andere werden gekenmerkt door een technische virtuositeit die schilderkunst, tekeningen, fotomontages en typografie combineert met schitterende composities. Begiftigd met een onuitputtelijke creatieve energie, pakte hij alle genres aan van de populaire cinema, alsook het politieverhaal.
Tir Groupé verzamelt zo originele affiches van Ferracci’s detectiveromans (en trouwens ook enkele Amerikaanse producties in dezelfde geest) samen met werken waarin Dave Decat zich opnieuw op briljante wijze een visuele grammatica in een tijdperk toeëigent. Maar in plaats van het bewieroken van de held, richten deze beeldende (re)creaties zich op de smoelen van de bad guys van de desbetreffende films.
De scenografie van de tentoonstelling wordt aangevuld met boeken en tijdschriften die de typische criminele cultuur van de seventies eren.
Tijdens de vernissage op donderdag 2 juni wordt de muzikale begeleiding verzorgd door Minos, een instrumentale electro band die doordrongen is van de soundtrack van The Giallos, New Wave en Krautrock.
De artiest
Sinds het begin van de jaren 2000 verkent Dave Decat, een Brusselse illustrator en affichekunstenaar, het kleurrijke universum van de misdadigers die hij onder de loep neemt.
In 2018 tekende hij het boek Voyoucratie uitgegeven door CFC.
De plaats
La Maison de l’Image (LaMI) is een nieuw cultureel centrum gelegen in een voormalige spijkersmederij in Jette.
Om ambitieuze projecten te programmeren en te animeren, heeft de oprichter fotograaf Marc Barbay, zich omringd met een team van multidisciplinaire kunstenaars, waaronder Fabrice Murgia (auteur, regisseur acteur en voormalig directeur van het Nationaal Theater), Patrick Codenys (geluidskunstenaar, docent, lid van Front 242) en Jacques Vandenheede (illustrator, directeur van de kunstacademie van Elsene).